Öppna upp politiken för knegarna!

(Debattinlägg skickat till NSD)

I oktober var vi med och tog initiativet till Knegarkampanjen för att bli kvitt Reinfeldt-regeringen i valet nästa år. Arbetarrörelsen måste visa upp maximal enhet mot den borgerliga alliansen, dit vi också räknar det högerextrema hotet Sverigedemokraterna. Därför är kampanjen öppen för alla som delar målsättningarna, partilösa eller partianslutna.

Därför fortsätter vi uppmana till att köra ut Reinfeldt med den socialdemokratiska biljetten på valdagen, även om vi oroas mycket av Sahlins flörtande med centerpartiet och folkpartiet. Vi vill göra slut på den borgerliga politiken – inte få tillbaka den i ny förpackning.

Att organisera och få landets knegare på fötter är den enda garantin för att det inte ska hända. Därför vill vi se ett storrådslag inom arbetarrörelsen efter valet, en opposition där knegarna samlas och själva håller i taktpinnen.

Vi är trots allt en kampanj av och för knegare, inte ombud för partipolitiken. Detsamma gäller nu när vi överväger att blanda oss i den lokala politiken i Malmfälten. Turerna kring de uteblivna stadsflyttarna och landsbygdens avveckling visar upp en stor klyfta mellan invånarnas bästa och politiska och ekonomiska särintressen.

På den här punkten har arbetarrörelsens traditionella partier faktiskt något att lära från grupper som Plattform Svappavaara, Knegarkampanjen och intressegrupperna i Malmberget som kämpar för en ansvarsfull lösning på samhällets sönderfall. Människor engagerar sig politiskt om de får en chans att utöva inflytande, inte annars.

Därför vill vi rikta en uppmaning till Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, SKP och Kirunapartiet: driv kandidaturer i riksvalet och sök maximal enhet för att få bort den borgerliga regeringen. Men lägg ner partikandidaturerna i Malmfältens kommunala val och öppna en oberoende knegarlista där stormöten väljer vilka som ska kandidera, vilka frågor de ska driva och när de måste avgå om de misskött sig – allt enligt förtroendemannastyre.

På det sättet skulle vi få knegarna på fötter, och på det sättet kan samhällsförändringarna i Malmfälten få en rimlig lösning. Lita på det!

Jari Söyrinki
Tommy Hjertberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s